Kinderen die samen buiten spelen
Blog, Kind en Spel

Buiten spelen is top… en ook nog eens gezond!

Het is natuurlijk een cliché van hier tot in Tokyo maar het klopt! Buiten spelen is top en dan bedoel ik niet alleen voor de kinderen maar ook voor de ouders. Gisteren had ik vijf kinderen over de vloer en neen, we hadden geen kinderfeestje georganiseerd. Wij zijn gezegend (het voelt niet altijd zo) met een huis in een erg kinderrijke wijk en af en toe gebeurt het zo dat niet één, twee of drie kinderen de tuin komen inlopen, maar vijf. En dan spoken er een aantal vragen en wensen door mijn hoofd.

De eerste is uiteraard de wens dat er harmonieus gespeeld zal worden en er geen ruzie ontstaat. Ik hoef natuurlijk niet altijd in te grijpen bij een ruzie, maar als de gemiddelde leeftijd zo tussen de 3 en 5 jaar is, dan zijn conflictsituaties onvermijdelijk!

Soms lijkt het wel oorlog tussen de peuters en de kleuters en soms lijken ze niet te kunnen ophouden met elkaar te knuffelen.

In elk geval, vandaag was zo’n dag dat er mooi harmonieus gespeeld werd! En dat kwam zeker niet in het minst omdat ze lekker buiten konden spelen! Ruimte, zonnetje erbij en een grote dosis fantasie was voldoende om ze twee uur lang nauwelijks te horen.

Vervolgens is de vraag altijd met zo’n speelpartijtje of mijn huis het zal overleven. Je moet namelijk weten, beste lezer, dat wij, de ouders, nogal gesteld zijn op design meubelen en orde in het huis. We hebben er destijds uitgebreid over gedebatteerd of dat wel te rijmen viel met kinderen, maar desondanks is de uitkomst dat het huis nu vol staat met mooie meubelen die we liever niet gekrast willen zien en er toch drie kinderen wonen. Die laatste wens bleek onmogelijk te zijn (hoe naïef van ons om ooit te kunnen denken dat er geen enkel krasje op zou komen!) en ook de orde overdag hebben we laten varen. Vaderlief probeert nog wel eens een poging om tijdens het spel van de kinderen op te ruimen, maar ervaring leert inmiddels dat dat alleen maar leidt tot gefrustreerde kinderen en een geïrriteerde papa. Opruimen gebeurt dus voortaan aan het eind van de dag en af en toe eens tussendoor als er weer rust in het huis is. Met buiten spelen speelt deze problematiek een stuk minder! Geef die kids een paar ballen of wat ze dan ook nodig hebben om hun fantasie tot leven te laten komen en de troep ontstaat mooi buiten en niet binnen. Kinderen blij en ouders blij!

Komt er dan ook nog eens bij dat buiten spelen erg gezond is!

We doen hier in de lage landen erg moeilijk over het vitamine D tekort dat de kinderen dreigen te hebben en dus moeten ze vanaf de geboorte 10 druppeltjes per dag slikken, maar in feite valt dat makkelijk op een natuurlijke manier op te lossen!

Laat je kinderen elke dag een uur buiten spelen en hun vitamine D behoefte wordt voor een groot deel op een natuurlijke manier opgelost. Scheelt ook nog eens in de portemonnee… :-)

 

Vorige bericht
Volgende bericht

Levensgenieter | Carpe Diem | Mama van 3 kids | 2 meisjes | 1 jongen | Getrouwd | Belg in Nederland

Reageer op dit bericht

CommentLuv badge

Facebook like
Meer in Blog, Kind en Spel
Wanneer kan die zwangerschapsbroek weg?!

De meeste vrouwen willen na de bevalling zo snel mogelijk weer hun oude figuur terug en ook bij mij begint...

Sluiten