Cupcakes
Blog, Food, Kind en Spel, Lifestyle

Pret in de keuken: maak de beste cupcakes!

Jongens of meisjes, alle kinderen vinden het leuk om mama te helpen in de keuken (of papa) maar vooral om de pot uit te likken als de gebakjes de oven in verdwijnen! Deze cupcakes zijn makkelijk, super lekker en kinderen kunnen op verschillende manieren helpen. Laat ze de ingrediënten in de kom gooien, de cupcake vormpjes in het bakblik zetten, de spulletjes om de cupcakes na het bakken te versieren klaarzetten en uiteraard aan het einde de pot uitlikken!

Wat heb je nodig (voor 12 cupcakes)?

  • 125 gram roomboter op kamertemperatuur
  • 125 gram kristalsuiker
  • 125 gram zelfrijzend bakmeel
  • 1 pakje vanillesuiker
  • 2 eieren
  • 2 eetlepels melk

Het klinkt al gauw lastig als ingrediënten op kamertemperatuur moeten zijn, maar als je daar de tijd niet voor hebt, kun je de roomboter gewoon 10 seconden in de magnetron doen waardoor deze wat zachter wordt. Simpel maar efficiënt!

Vooraleer je begint

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Zorg dat je cupcake vormpjes hebt waar je straks het deeg in kan doen. Ideaal is dat je deze papiertjes in een cupcake blik doet zodat ze hun vorm goed behouden.
  • Zet alle ingrediënten alvast klaar zodat je kind je snel kan helpen met iets in de kom te gooien of je te helpen met roeren.

Hoe bereid ik het deeg?

  • Snij de boter in kleine stukjes en meng dit met de kristalsuiker en vanillesuiker. Smelt de boter vooral niet maar mix de zachte stukjes boter met de suiker. Het makkelijkste is om de ingrediënten in een relatief smalle pot te mengen zodat het mixen wat makkelijker wordt. Als je een mixer hebt met deeghaken, dan is dat het handigste omdat de boter met de suiker een dik deeg geeft. Mocht je geen deeghaken hebben, gebruik dan een gewone mixer op lage snelheid.
  • Vervolgens voeg je de eieren toe en mix je het beslag verder tot het een egaal geheel is.
  • Als laatste voeg je het bakmeel toe aan het beslag en mix je nog even verder.
  • Giet de twee eetlepels melk bij het beslag en mix een laatste keer. Je hebt nu een erg glad beslag dat ook nog eens overheerlijk is!

Bakken

  • Vul de cupcake vormpjes voor 2/3. Voeg eventueel wat rozijntjes toe aan het deeg of kleine stukjes chocola om wat variatie te krijgen in de cupcakes.
  • Bak ze in de voorverwarmde over 15 tot 18 minuten. Open de oven niet gedurende die tijd om te voorkomen dat de cupcakes inzakken! Om zeker te weten dat ze klaar zijn, kan je na 15 minuten met een breinaald of een lange prikker in een gebakje prikken. Als er geen beslag blijft hangen aan de naald, dan zijn de cakejes klaar.

Maak je geen zorgen over de troep die tijdens het klaarmaken van de deeg ontstaat. Dat hoort erbij als je je kinderen laat helpen, prijs ze de hemel in als ze je ergens mee helpen en vooral, geniet van de cakejes als ze uit de oven komen! Voor de geduldigen onder ons kan je vervolgens ook nog de cakejes laten versieren met rolfondant, marsepein, m&m’s, slagroom enzovoort, maar hoe dat te doen, zal ik in een ander artikel uitleggen…

Volgende bericht

Levensgenieter | Carpe Diem | Mama van 3 kids | 2 meisjes | 1 jongen | Getrouwd | Belg in Nederland

Reageer op dit bericht

CommentLuv badge

Facebook like