De herfst is in het land. Het regent, het is koud. We hebben de sjaal en handschoenen uit de kast gehaald en zijn blij als we weer de warmte van onze woonkamer kunnen omarmen. Het is echter een mooi seizoen om aandacht te besteden aan de drie B’s. Neen, daarmee bedoel ik niet “Buik Benen en Billen” (hoewel dat geen overbodige luxe zou zijn).
Hét thema van de herfst is voor mij Belgisch Bier! Belgisch Bier is top, Belgisch Bier Boven, de drie B’s dus!
Voor de Vlamingen onder ons, een referentie naar het liedje van Raymond Van ’t Groenewoud “Vlaanderen Boven”. Bovendien wordt mij wel eens verweten dat ik teveel “verhollandst” ben. Ik hoop de criticasters met dit stukje tegemoet te komen en te bewijzen dat het Belg-zijn toch echt in mijn bloed is blijven zitten.
Of het nou lente, herfst, zomer of winter is, een Belgisch biertje kan natuurlijk altijd wel verorberd worden. Het is echter wat je met dat Belgisch bier kan doen in de herfst! Hoe kunnen we beter de koude rillingen verjagen door een heerlijk stoofpotje? Om het artikel toch even op en top Belgisch te maken: ik maak me schuldig aan typisch Nederlandse taalgebruik door de term stoofpotje te gebruiken. Bij deze de correctie: laten we ons de komende weken eens laten verwennen door stoofvlees met frietjes!
Belgisch bier als smaakmaker
En het geheim van Belgisch stoofvlees zit hem in het gebruik van Belgisch bier. Geen stoofpotjes met wijn zoals zo vaak in de receptenboekjes wordt beschreven, maar met bier. En niet zomaar bier! Welk bier je gebruikt is namelijk enorm bepalend voor de smaak van het stoofvlees. In mijn geval gaat mijn absolute voorkeur naar Orval. Een niet zo’n bekend bier uit de Belgische Ardennen, maar dit geeft een heerlijke smaak aan het stoofvlees. Ik heb de afgelopen jaren overigens geëxperimenteerd met andere bieren. Duvel, Westmalle, Leffe, Chimay, Rochefort enzovoort hebben allen de revue gepasseerd maar de topper blijft toch Orval.
Dus beste lezers, ik maak het je leven niet makkelijk gezien Orval erg moeilijk te kopen is in Nederland. Mijn tweede favoriet is overigens Westmalle, een stuk makkelijker te vinden in de Nederlandse supermarkten. Een simpel recept is het waar je wat geduld voor moet hebben maar meer dan beloond voor zal worden.
Het recept voor Belgisch stoofvlees
Schroei je stoofvlees rondom dicht in een braadpan. Kruid het vlees alvast met peper en zout. Doe ze daarna in een grote stoofpan. Stoof gesnipperde uitjes en voeg die toe in de stoofpan. Vooraleer je het bier toevoegt, gooi je een eetlepel bloem over het vlees. Dat zal straks zorgen voor het indikken van de saus. Voeg nu het bier toe aan het stoofvlees tot deze helemaal onder staat. Voeg nog wat mosterd toe (niet te zuinig) en peper en zout. En vergeet vooral niet een paar blaadjes laurier en wat tijm. Laat het geheel een paar uurtjes stoven. Het deksel mag pas op de pan als de saus de gewenste dikte heeft. Als het vlees zo zacht is dat het makkelijk uit elkaar te halen is met een vork, dan is het klaar. Even proeven en bijkruiden als dat nodig is.
Kortom, ga aan de slag en verwen jezelf met een overheerlijke typisch Belgische schotel. Als het aan mijn broer lag zou er nu ook nog een heel verhaal komen over hoe je de beste Belgische frieten maakt, maar dat bewaar ik voor een andere keer. Ik geef alvast het goede voorbeeld. Stukje is afgelopen, tijd voor actie in de keuken!
Heb jij ook een favoriet bier wat je bij stoofvlees gebruikt? Laat het weten in een reactie op dit stukje hieronder. Ik ben benieuwd!
1 Comments
Fantastisch ! Ben ook Belg in Nederland en wil voor zondag als we (Belgische) gasten krijgen Stoofvlees serveren made in Holland. Ik doe ook met bier… heb gehoord dat beter is kruiden op het einde toe te voegen. Sruitjes en stoofperen (apart) erbij… moet lukken. Goed vlees vinden in Nederland is de moeilijkste klus. Ook zo’n probleem, vooral met gehakt ? Groetjes, Eddy