tablet
Blog, Kind en Spel, Opvoeden

Help, mijn kind is verliefd op elektronica!

Toen ik voor het eerst moeder werd, had ik me stellig voorgenomen om mijn dochter zo lang mogelijk van de televisie en de Ipad weg te houden. Dat lukte eigenlijk aardig tot ze een jaar of 2,5 was. Het begon met het sinterklaasjournaal wat we zelf op hadden gezet. Een grove fout want dat was het begin van het einde (maar wel erg leuk!). Ze vond de televisie al gauw helemaal geweldig, die bewegende beelden en simpele verhaaltjes! Toen we ook de iPad voor het eerst in haar leven introduceerden, ging er een hele nieuwe wereld voor haar open. Nijntje en Jokie kwamen tot leven en in een mum van tijd kon ze met de tablet overweg.

Met mijn tweede dochter was het al een stuk lastiger om haar lang weg te houden van de elektronica. Als grote zus naar televisie keek, keek ze automatisch mee en als ze op de Ipad speelde, dan vond ze het schitterend om er naast te zitten en te kijken. Het is echter pas sinds kort dat ze er zelf ook om vraagt (ze is nu 2,5 jaar). “Spelletje kijken”, vraagt ze dan. Haar favoriete app is Letterschool (een aanrader!), een app om letters te leren schrijven. De app is bedoeld voor haar oudere zus, maar op de een of andere manier vindt onze 2,5 jarige oude dochter niets leuker dan letters na te schrijven. Laat ons hopen dat het later haar vruchten afwerpt… :-) Om het toch wat educatief te houden, zoeken we voor de iPad naar educatieve spelletjes: puzzels maken, letters schrijven , de weg door een doolhof zoeken, enzovoort. Toch is het lastig om leuke educatieve apps te vinden voor die leeftijd.

Overigens proberen we de televisie en de iPad niet te gebruiken als een gemaksoplossing. Dat lukt niet altijd, want soms is het gewoon handig om de kids even rustig op de bank te hebben zitten terwijl je zelf bijvoorbeeld aan het koken bent. Maar over het algemeen proberen we het te zien als een vorm van speelgoed net zoals ze kleuren, knutselen en torens bouwen. Intussen luisteren ze allebei wel als we zeggen dat de tijd om is en ze de TV of iPad moeten uitzetten, maar het heeft wat voeten in de aarde gehad om dat voor elkaar te krijgen! Het gebruik van een klok of wekker hebben we nooit gedaan, maar is voor veel ouders wel een uitkomst. Wij kondigen aan dat ze nog tien minuutjes mogen kijken, nog vijf minuutjes enzovoort en dat werkt erg goed.

Ook de telefoon vinden ze fascinerend. Niet om spelletjes te spelen of te bellen, maar om zelfgemaakte foto’s en filmpjes te bekijken. Ze kunnen beide urenlang (bij wijze van spreken) scrollen door de fotobibliotheek en continu benoemen wie of wat er op de foto staat. Het komt de levensduur van mijn batterij niet ten goede…

Hoe komt het toch dat kinderen verliefd lijken te zijn op deze vorm van entertainment? Zijn het de felle kleuren, de bewegende beelden of de verhaallijn? Of het feit dat ze er ontspannen van worden (hoewel ik dat op sommige momenten toch echt betwijfel)? In elk geval is het in elk huishouden een uitdaging om het binnen de perken te houden. Volgens mij is het een kwestie van discipline en structuur. Discipline niet zozeer bij het kind maar bij jezelf. Het is logisch dat je weerstand krijgt van je kind als je aangeeft dat het nu even niet kan, maar voet bij stuk houden betaalt zich op de lange termijn toch altijd uit. Anders blijven ze zeuren omdat ze toch weten dat mama of papa uiteindelijk bijdraait. Daarnaast is structuur voor mijn kids best belangrijk. Ze willen weten wat er gebeurt en wanneer. Inmiddels weten ze dus ook dat ze na school of na de lunch een filmpje mogen kijken of spelletje mogen spelen. Rust in hun hoofd, maar ook in mijn hoofd!

Kortom, ondanks mijn oorspronkelijk voornemen om de tv en tablet te verbannen uit het leven van mijn kids, besef ik inmiddels dat het niet weg te denken is uit hun leven. Nu alleen nog zorgen dat mijn iPad niet altijd leeg is als ik hem zelf eens wil gebruiken!

Het jij nog tips voor educatieve apps voor kids tussen 3 en  6 jaar? Laat het in een reactie op dit bericht horen, ik ben erg benieuwd!

Vorige bericht
Volgende bericht

Levensgenieter | Carpe Diem | Mama van 3 kids | 2 meisjes | 1 jongen | Getrouwd | Belg in Nederland

1 Comments

  • Heel herkenbaar! Dat van die letters natekenen gaan we is bij onze 2,5 jarige proberen. Dank!
    PapaMark onlangs geplaatst…FIFA 16 reviewMy Profile

    Beantwoorden

Reageer op dit bericht

CommentLuv badge

Facebook like
Meer in Blog, Kind en Spel, Opvoeden
Knutselen met zoutdeeg: een voltreffer bij mijn kids

Soms zijn er van die dagen dat je kind nergens zin in heeft! Wat je ook voorstelt, het wordt bij...

Sluiten