Knutselen met zoutdeeg
Blog, Kind en Spel

Knutselen met zoutdeeg: een voltreffer bij mijn kids

Er zijn zo van die dagen dat je kind zichzelf niet kan vermaken. In ons geval uit zich dat in het blijven zeuren over “wat kan ik nou gaan doen????” terwijl de kasten uitpuilen van het speelgoed. Vaak opper ik zo’n tien verschillende activiteiten die mijns inziens hartstikke leuk zijn, maar in zo’n bui kan ik er van op aan dat alles bij voorbaat wordt afgekeurd. Er is er echter eentje die bijna altijd werkt. Knutselen met zoutdeeg!

Nu ben ik best een actieve moeder en vind ik het helemaal niet erg om mee te spelen met mijn meisjes, maar er zijn zo van die momenten dat je daar geen zin in hebt. Ik bewaar dan ook deze voltreffer voor die momenten dat ik zelf ook de tijd (en de zin) heb om samen aan de slag te gaan. En het moet gezegd, het is altijd een schot in de roos!

Kneden, kneden en nog eens kneden!

Om te beginnen vinden ze het maken van het deeg al helemaal geweldig. Ik moet zeker om de minuut herhalen dat ze toch zeker niet het deeg mogen opeten, want dan denk ik dat hun voorliefde voor knutselen met zoutdeeg ineens afgelopen zal zijn. Kneden, kneden en nog eens kneden tot ze een mooie bal hebben. Mama moet uiteraard af en toe ingrijpen om te voorkomen dat de hele keuken vol ligt met zoutdeeg, maar dat heb ik er graag voor over. Na tien minuten zijn we klaar voor de start: vormpjes maken! Het recept voor het deeg vind je onderaan dit bericht.

Als halve perfectionist verlies ik mezelf dan helemaal. Plots word ik zelf ook weer een kind en sta ik vol concentratie samen met mijn 2- en 4 jarige dochter in de keuken te kneden en te vormen.

Deze keer ging ik helemaal los op een stokbrood, een pistolet en een normaal brood terwijl mijn kids tomaten aan het maken waren (ik dacht, laat me de opdracht vooral niet te moeilijk maken voor de meisjes…). Uiteindelijk werd de tomaat toch een banaan, aardbei en wortel en konden we alle creaties in de oven doen.

zoutdeeg

Het schilderen kan beginnen

Na een half uur was het geduld van mijn dochters helemaal op want de verfspullen staan dan al klaar om alles zo realistisch mogelijk te verven. Eerlijk is eerlijk, het maakt mijn dochters niet uit of de tomaat uiteindelijk rood wordt, maar mama vindt het niet kunnen dat haar eigenhandig gemaakte broodjes een bizar kleurtje krijgen. Dat werd dus een oefening “verf mengen” tot de ideale kleur er was. De oudste vond het schitterend om te zien dat rood en geel oranje werd om vervolgens het oranje om te kleuren naar bruin door vanalles en nog wat erdoor heen te mengen. Ik mocht doseren, zij mocht mengen, een gouden combinatie!

En dan konden we gaan kleuren! Ze zijn wel een uur lang bezig geweest met het schilderen van hun bedenksels (net zoals mama overigens). Het leuke is dat de vormpjes na het drogen ook echt speelgoed wordt. In plaats van de fruit en groenten die ze ooit bij de AH hebben gespaard, spelen ze nu met de zelf geschilderde banaan, tomaat en stokbrood. Een absolute aanrader als je je kinderen aan het knutselen wil zetten en daarnaast ook wat quality time met hen wil doorbrengen!

Knutselen met zoutdeeg

Recept zoutdeeg

Ingrediënten: 3 kopjes witte bloem | 1 kopje zout | 1 kopje water | 1 theelepel olijfolie

Meng de bloem, het zout en de olijfolie bij elkaar in een kom. Voeg langzaam het water toe terwijl je kneedt. Als het deeg na vijf minuten kneden nog te plakkerig is, dan voeg je wat bloem toe; is het te korrelig, dan voeg je wat water toe.

De baktijd in de oven is afhankelijk van de grootte van de vormpjes. Bak in elk geval op een lage temperatuur (circa 100 graden) en controleer af en toe of de vormpjes hard genoeg zijn om daarna te schilderen.

 

Heb jij ook een gouden tip die altijd aanslaat bij je kinderen? Laat het me weten en wie weet kan ik die ook op mijn lijstje van voltreffers toevoegen!

Vorige bericht
Volgende bericht

Levensgenieter | Carpe Diem | Mama van 3 kids | 2 meisjes | 1 jongen | Getrouwd | Belg in Nederland

Reageer op dit bericht

CommentLuv badge

Facebook like
Meer in Blog, Kind en Spel
Vluchtmisdrijf: het zal maar je dochter zijn…

Telkens als ik een nieuwsbericht zie over een vluchtmisdrijf laat het me niet los; deze week is een meisje van...

Sluiten