Gezond ontbijten met kwark
Blog, Food, Opvoeden

Gezond ontbijten met kwark als nieuwe toverwoord

Ontbijt brengt de motor van ons lichaam op gang en geeft ons op die manier energie om de dag vol spirit te beginnen. Jaren startte ik de dag met boterhammen zoals het merendeel van de Nederlandse en Belgische bevolking. Na de bevalling van mijn tweede kind vond ik de tijd aangebroken om aan mijn gewicht en conditie te werken. Samen met een personal trainer werd mijn leef- en eetpatroon onder de loep genomen en een eerste verandering was variatie aanbrengen in het ontbijt. Daar gingen mijn dagelijkse boterhammen waar ik na al die jaren verslaafd aan was.

Gezond ontbijten met kwark

Gezond ontbijten is volgens mijn personal trainer de basis voor een goede conditie en daarmee werden de boterhammen vervangen door kwark, het nieuwe toverwoord! Geen zoete vruchtenkwark zoals die in overvloed te koop staat in de supermarkten, maar magere witte kwark. Simpel en saai, ik weet het, maar gecombineerd met vers fruit en een handjevol cruesli, is het een feestontbijt. Intussen ontbijt ik zo’n vier ochtenden in de week op deze manier en het heeft me geen windeieren gelegd.

Ik eet veel meer fruit, minder koolhydraten, voel me een stuk minder opgeblazen na het ontbijt en heb toch voldoende energie!

Kinderen en kwark

En dus ging ik al snel ook het eetpatroon van mijn kinderen onder de loep nemen. Het was overduidelijk, die hollandse glorie die al mijn kinderen laten zien, is niet te wijten aan het verorberen van frisdrank, snoep en koekjes, maar aan de te grote porties bij het ontbijt, lunch en diner, hoe gezond die ook worden voorgeschoteld. Zo ook de boterhammen in de ochtend en dus gingen ook zij over op magere kwark met vers fruit (zonder de cruesli). Ik kan niet anders zeggen, een absolute voltreffer! Ze hadden in eerste instantie het gevoel dat ze een toetje als ontbijt mochten en vonden het heerlijk!

Omdat kwark ook vol met eiwitten zit, is het goed voor de spieropbouw, geeft het voldoende energie omdat het langzaam opgenomen wordt in je lichaam en is het nog eens goed voor de botstructuur.

Kinderen moeten natuurlijk ook voldoende koolhydraten binnenkrijgen, maar met een lunch vol boterhammen wordt dat prima opgevuld. Het leuke is, dat ze er naar uit kijken om ’s morgens  samen de mix van fruit te kiezen die in de kwark komt. Meestal mix ik het fruit in de blender om het daarna met de kwark te vermengen. Om het ontbijt ook nog wat gezelliger te maken, is een standaard spelletje dat ze mogen raden welke kleur de mix gaat worden. Als ik daarna vergeet om ze een lepeltje van de mix te laten proeven vooraleer het te mengen met de kwark, tja, dan is het hek van de dam en krijg ik de volle laag! Kortom, een manier om je kinderen de dag gezellig te laten beginnen met een gezond ontbijt die zij aanzien voor een toetje! Een gouden tip voor kinderen die vaak een drama maken van het ontbijt. Proberen maar!

Vorige bericht
Volgende bericht

Levensgenieter | Carpe Diem | Mama van 3 kids | 2 meisjes | 1 jongen | Getrouwd | Belg in Nederland

Reageer op dit bericht

CommentLuv badge

Facebook like
Meer in Blog, Food, Opvoeden
De draagzak: uitvinding van de eeuw

Hoe ga je in hemelsnaam boodschappen doen met drie kleine kinderen? De draagzak biedt uitkomst en geeft je je handen...

Sluiten